Rijkswaterstaat kiest voor biophilic design

Rijkswaterstaat heeft Convertibles gevraagd om een concrete visie te maken voor de herinrichting van de serre van het futurecenter. Voor Rijkswaterstaat waren de twee belangrijkste speerpunten:

  1. de ruimte optimaal inzetbaar maken voor een groeiende groep gebruikers;
  2. een geïntegreerde koppeling met de natuur maken.

Ervaring leert dat de natuur een belangrijk element is in een gezonde omgeving. Ter research heeft Convertibles Kasteel Groeneveld onder de loep genomen om te achterhalen waardoor deelnemers van het RWS futurecenter andere gedragspatronen vertoonden zoals een meer open mindset en reflectiever denken dan op de thuislocatie. De opgedane inzichten zijn dat de leefbaarheid van de directe omgeving en een hogere informatierijk van de binnenomgeving hieraan in hoge mate bijdragen.

In januari 2016 heeft Convertibles met trots de nieuwe biofilische visie aan Rijkswaterstaat afgeleverd. Het nieuwe ontwerp beantwoordt hoe productiviteit en contemplatie kunnen samenkomen in een multifunctionele ruimte. In alle uitingen is ontworpen vanuit biophilic design en is tegelijkertijd gezorgd voor een naadloze integratie met het huidige ontwerp van de architect Jan Pesman. Als piece de resistance is een vernieuwend biofilisch, smart en duurzaam plafond ontworpen dat zich aan de verschillende gebruiksvormen van de serre kan aanpassen.

Het ontwerp is een volgende stap in lijn met de strategische RWS Next doelstellingen. Bijzonder aan dit project is dat Rijkswaterstaat met deze opdracht de kracht van biophilic design onderkent om leefbaarheid, duurzaamheid en de digitale productiviteit te kunnen waarborgen.

Convertibles eindboek RWS