Kantoortuinen VS afgescheiden werkplekken – blog op @Intermediair

Blog van Dirk Koppes op Intermediair.nl

Mensen communiceren meer, denken minder en produceren weinig in de hel die kantoortuin heet. Waar is de stilte in die jungle? Ooit zat iedereen op kantoor in zijn eigen hok, deur met naamplaatje en tikken maar. Multitasken bestond nog niet. De collega’s zag je bij de ochtendvergadering en in de lift. Helaas heeft de kantoortuin vanuit Hamburg in de jaren vijftig zijn tentakels over heel Europa verspreid. Het heeft een halve eeuw geduurd, maar inmiddels weten we door wetenschappelijk onderzoek steeds beter of die open kantooromgeving wel of niet werkt voor de werkende mens.

3 onderzoeken:

In juni 1997 vroeg een Canadese oliemaatschappij aan psychologen van de Calgary Universiteit om de resultaten van de overgang van traditionele kantooropzet naar een kantoortuin te meten. De onderzoekers keken naar stressniveau, de prestaties en de relaties tussen personeel onderling. Vier weken na de overgang en zes maanden erna. Resultaat: één bak ellende. De nieuwe open ruimte leidde af en zorgde voor stress. Collega’s voelden geen solidariteit maar irritatie, afstand en rancune naar elkaar toe. De productiviteit zakte in.

Organisatiepsycholoog Matthew Davis bekeek in 2011 meer dan honderd studies naar kantooromgevingen. Hij ontdekte een interessante paradox. Open kantoren geven werknemers het gevoel onderdeel uit te maken van een relaxed innovatief bedrijf, terwijl dat open werkterrein concentratievermogen, productiviteit, creatief denken en voldoening aantast. Personeel krijgt te maken met ongecontroleerde interacties met collega’s. Hoe hoger hun functie, hoe lastiger mensen het vinden om te pas en te onpas onderbroken te worden door collega’s, ontdekte Davis.

Onderzoek in 2013 onder 2400 Deense werknemers wees uit dat het ziekteverzuim stijgt naarmate het aantal mensen dat in één kamer werkt, toeneemt. Werknemers die alleen zaten, namen de helft ziektedagen op vergeleken met anderen die een kamer deelden. De kantoorslaven in een kantoortuin namen 62 procent meer ziektedagen op. Het grootste probleem blijkt niet zozeer psychisch maar eerder fysiek te zijn: geluid. Hoe meer achtergrondruis, des te minder zijn we in staat informatie te onthouden. Muziek luisteren op een koptelefoon helpt niet, ook die blokkade vermindert onze mentale prestaties. Tests onder kantoorwerkers die drie uur lawaai achter de kiezen hadden, lieten een verhoogd epinephrinegehalte (zeg maar adrenaline) zien. Diezelfde mensen werden ook slordiger in het aanpassen van hun werkplek, waardoor ze weer spierblessures opliepen. En ze waren minder gemotiveerd en creatief.

Lees hier de gehele originele blog op Intermediair.nl

1