Duurzame kantoren en gezonde werkplekken door Biomimicry

mushrooms in forrest

Wat kunnen kantoren, werkplekken, producten en organisaties leren van de natuur? Veel meer dan we nu denken. Biomimicry is een inspiratiebron die duurzaamheid in research al lange tijd is ingeslagen. Langzamerhand verkrijgt biomimicry ook meer bekendheid onder toegepaste beroepen, zoals architecten en designers. En waarom niet? De natuur is een bewezen design inspiratie. “Biomimicry as a problem solving methodology in Interior Architecture”.

Wat is Biomimicry? Biomimicy is innovatie geïnspireerd door de natuur. Wat kunnen wij leren van het blad van een boom. Om een betere zonnecellen te maken of om elektriciteit en water efficiënter te distribueren. Zie hier in de video. Onze samenleving en technologie kunnen nog veel van de natuur te leren. Zij heeft 4.3 miljard jaar gehad om uit te vinden wat werk en wat goed is voor de planeet zelf.

Zijn onze bestaande kantoren gebouwd om de ideale omstandigheden voor de gebruikers of de natuur te creëren? Dit lijkt mij een absolute misvatting. De wederopbouw van Nederland creëerde een systeem waarbij iedereen goedkope en standaard huizen en kantoren moest bouwen. Het tij is aan het keren. Wij werken in een informatietijdperk waarin de eisen aan gebouwen veranderd zijn. Bedrijven zoeken naar omgevingen die kostenefficiënt zijn maar ook hun medewerkers optimaal kunnen laten presteren, met Google als grote voorloper.

 green office 2

Hoe kunnen wij dan als interieurarchitecten betere werkplekken maken door Biomimicy? Op productgebied maakte Interface eerst zijn productieproces cradle2cradle en gingen recentelijk aan de slag met de vraag: ‘Hoe zou de natuur vloeren ontwerpen?’ Ze kwamen tot de conclusie dat geen twee dingen hetzelfde zijn in een natuurvloer. Het is chaos, maar een geordende, prettige chaos. Waarop vloerbedekking gemaakt is die voor een gezonder interieurklimaat zorgt; een op de oceaan geïnspireerde vloer.

Biomimicry inzetbaar als inspiratiebron voor Organisatie Design? Biomimicry is ook buiten coole productinnovaties als 100% waterafstotende verf of zelfhelend beton toepasbaar. IDEO werkte samen met USGBC aan de vraag hoe ze veerkrachtiger en organischer kunnen communiceren naar hun aandeelhouders. IDEO herformuleerde dit naar “Ontwerp een organisatiestrategie om de effectiviteit van een lokale activiteiten te verbeteren, afgestemd op de nationale USGBC missie.” Het resultaat waren twee nieuwe organisatie systemen geïnspireerd door de natuur. Lees het originele artikel op Fasco hoe IDEO octopussen en flamingos gebruikt om USGBC te reorganiseren.

Anno 2014 staat integratie van biomimicry in product- en organisatieontwikkeling nog in de kinderschoenen. Toch zijn de voordelen voor ieder kantoor of werkplek direct toepasbaar met de vraag. “Hoe zou de natuur dat doen”