Co-creative workplace transformation @Klein Haarlem

In augustus en september 2013 hebben wij ons pilot workshoptraject doorlopen bij Stichting Klein Haarlem. Samen met de gebruikers (flexers) van de Klein Haarlem flexruimte in gebouw de Greiner in Haarlem is een co-creatief traject doorlopen om het interieur van de flexruimte te transformeren naar de wensen en behoeftes van de flexers.

Ons ‘blanke canvas’ was een vrij basic ingerichte kantoorruimte waarin reeds 2 grote palletbureaus stonden in het midden van de ruimte. Verder waren er al 2 banken aanwezig, een koelkast en een locker.Na een eerste scan te hebben gedaan zijn brainstorms georganiseerd met alle geïnteresseerde flexers én de initiatiefnemers. De wensen die uit de brainstorms naar voren gekomen zijn liepen uiteen van een ‘smoelenwand’ waarop info gewenst was van alle flexers, tot een interactie-element, meer opbergruimte, meer gezellig licht en wensen om de wanden te voorzien van persoonlijke elementen. De ideeën zijn geclusterd en door ons omgezet naar praktisch uitvoerbare ontwerpen die op de transformatiedag realiseerbaar en haalbaar waren.

Convertibles heeft in voorbereiding op de transformatiedag de ontwerpen uitgewerkt, bouwplannen beschreven en materiaalinkoop gedaan. Verder is de Convertibles toolbar vol met alle benodigde gereedschappen, een Bravilor koffiezetapparaat, koekjes, muziekinstallatie en presentatiescherm naar Klein Haarlem verscheept.

Op dinsdag 17 september was het zover: de Transformatiedag. De dag begon vroeg met een check-in en korte uitleg van alle bouwplannen, gereedschapsgebruik en veiligheidsinstructie door onze bouwheld Joost. Natuurlijk met verse thee, koffie, koekjes en cake. Daarna gingen 6 flexers in co-creatie met ons team van 3 aan de slag om de producten te bouwen. Een energieke dag waarin samenwerken, samen plezier hebben, creatie en ontmoeten centraal stond. In de lunchpauze heerlijke verse broodjes verzorgt door Nick. En aan het eind van de middag waren alle producten af! Opgesomd: Bureaus verplaatst, een bar met sfeerverlichting gebouwd, een ideeën-raam bestickerd, stellingkasten geplaatst, verlichting boven de bureaus opgehangen, een salontafel van pallethout gebouwd, een zithoek gecreëerd, het Klein Haarlem-logobord aan de muur opgehangen en een smoelenwand met fotolijsten voor alle flexers op de muur geplaatst.

Ter afsluiting en voering was er een check-out en borrel om na te praten en trots te zijn op de creaties. Een succesvolle dag en een geweldig traject met als resultaat behalve een fijnere, meer creatieve werkomgeving die beter aansluit bij de wensen van de gebruikers, ook meer verbondenheid, trots en groepsgevoel tussen de flexers. Wij zijn blij.

Enkele quotes:

“Ik had niet gedacht dat ik in staat was een bar in elkaar te zetten maar dankzij Joost heb ik echt veel geleerd en mezelf overtroffen”

-Anne-

 

“De dag was echt tof en de uitkomst boven verwachting. Er hangt nu echt een betere vibe in de flexruimte”

-Ivo-

Speciale dank aan Nick Paterson en Ivo Maissan van Stichting Klein Haarlem.

Een foto-impressie (Fotografie: Marc Vreuls)

Klein Haarlem